Списъкът на Шиндлер

March 4, 2009

Списъкът на Шиндлер (1993) е един от най-добрите филми на Стивън Спилбърг и един от филмите, които винаги ме разтърсват.

Филмът е по едноименния роман на Томас Кинийли, разказващ за първоначално безкрупулния и алчен австрийски бизнесмен Оскар Шиндлер, който планува да експлоатира еврейски труд за собствени облаги, но в последствие, чрез фабриката си за снаряди в Моравия (Полша) спасява стотици евреи от газовите камери – тотално промеменен и скъсал с нацистките си убеждения.

За жалост сюжета на места се отклонява от истинската история и премълчава доста елементи, които биха оронили от човеколюбивия имидж на Шиндлер като например подкупите, които е прибирал, за да включи имена в списъка с работниците си.

Над този филм работят и много европейци като продуцента Бранко Лустиг, оператора Януш Камински, като и двамата получават оскари заедно със Стивън Спилбърг за делото си, а филмът взима наградата за най-добър филм.

Превъплащенията на Лиъм Нийсън и Ралф Файнс и – съответно в ролите на Шиндлер и на кръвожадния комендант на трудовия лагер – Амон Гоет им спечелват номинации за Оскар за главна и второстепенна роли.

Свали филма оттук

Трейлър:

Подобни:

Добър вечер господин Валенберг” (1990)- филм за Раул Валенберг – шведски бизнесмен на важна мисия към шведското посолство в Будапеща. Чрез американски и шведски капитали, успява да откупи от Адолф Айхман живота на хиляди унгарски евреи. Ако Шиндлер спасява стотици, Валенберг спасява десетки хиляди…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: